Algemene informatie vrijgevestigde praktijk.
Zelfstandig gevestigde psychiaters oefenen zelfstandig praktijk uit, dat wil zeggen dat zij in hun praktijk niet verbonden zijn aan een ambulante GGZ instelling of psychiatrisch ziekenhuis.
Een voordeel is het feit dat u als patiënt in het algemeen steeds met één en dezelfde behandelaar heeft te maken, namelijk de psychiater van uw keuze.
Voordelen zijn de meestal korte wachttijden, een zekere vrijheid van artsenkeuze, het aanbod van hoogwaardig (medisch) specialistische zorg met een veelal lage drempel.
De zelfstandig gevestigd psychiater kan door diens brede kennis snel tot een oordeel komen over welke zorg bij uw hulpvraag past. Hij kan zelf ook verschillende vormen van behandeling bieden zoals diverse psychotherapiemethoden, medicamenteuze behandeling en (langerdurende) psychiatrische behandeling en begeleiding.
Een vrijgevestigde praktijk kan echter niet 24 uur per dag zorg en bereikbaarheid bieden. Dit kan voor mensen, die meer zorg behoeven dan de afgesproken consulten, betekenen dat zij eerder zijn aangewezen op een GGZ Zorginstelling of polikliniek van een ziekenhuis. Te denken valt aan mensen die in een ernstige crisis verkeren, mensen met voornamelijk verslavingsproblematiek, verwardheid of moeilijk beheersbare agressie. Indien dit het geval blijkt te zijn, dan kan de psychiater adviseren of bemiddelen bij een verwijzing naar een GGZ instelling.
De praktijk voldoet aan de eisen die worden gesteld in het Kwaliteitsstatuut, verplicht voor zorgaanbieders van GGZ in de Zorgverzekeringswet. Het Kwaliteitsstatuut geeft de kaders aan waarbinnen de zorg wordt verleend. U kunt deze nalezen door de onderstaande link aan te klikken: