Zowel huisartsen als specialisten kunnen patienten voor psychiatrische diagnostiek en behandeling verwijzen.
Veranderingen in de GGZ per 1 januari 2014
In opdracht van het ministerie van VWS zal per 1 januari 2014 de GGZ op een andere wijze zijn vormgegeven dan voorgaande jaren. Om de kwaliteit en kostenbeheersing in de GGZ te waarborgen vindt een verschuiving van cliënten plaats tussen 3 echelons:
- Specialistische GGZ (SGGZ)
- Generalistische basis GGZ (BGGZ)
- Huisartsenzorg met praktijkondersteuning GGZ (POH-GGZ)
Uitgangspunt 1 is
dat huisartsen patënten met psychische problematiek goed herkent, meer patiënten zelf gaat behandelen en/of patiënten gerichter zal doorverwijzen naar de Generalistische Basis GGZ (voorheen eerstelijns psychologische zorg) of de Specialistische GGZ.
Uitgangspunt 2 is
dat problematiek op de juiste plek in de keten wordt behandeld. Dat betekent:
- dat lichte/milde problematiek niet in de specialistische GGZ wordt behandeld,
- er ook meer zwaardere problematiek in de generalistische basis GGZ wordt behandeld,
- er ook stabiele chronische problematiek in de generalistische basis GGZ wordt behandeld.
Er vindt hiermee een verschuiving plaats van de Specialistische GGZ naar de Generalistische Basis GGZ en naar de huisartsenzorg, inclusief de POH-GGZ.
Dit zal betekenen dat:
- minimaal 20% van de patiënten die nu in de Specialistische GGZ een behandeling krijgt, vanaf 2014 behandeld wordt in de Basis GGZ;
- een zwaardere groep patiënten, die nu bij de huidige eerstelijnspsychologen behandeld wordt, dan ook in de Basis GGZ valt;
- lichte klachten en problematiek zoals aanpassingsstoornissen of rouwproblematiek binnen de huisartsenzorg zelf aangepakt worden met ondersteuning van een POH-GGZ.
Ik ben uitsluitend werkzaam binnen de specialistische GGZ. Vermoeden van een diagnose waarbij specialistische GGZ noodzakelijk is, volstaat om te verwijzen.
Bij twijfel is het prima om van tevoren even telefonisch te overleggen over de vermoedde DSM-5 classificatie.
DOELGROEP van GERONTOP:
Patiënten in de leeftijd vanaf 65 jaar. De praktijk is rolstoeltoegankelijk. Indien nodig zal ik 1-malig huisbezoek afleggen in Amstelveen/Aalsmeer/Uithoorn bij intake.
Patiënten moeten in staat zijn afspraken met mij te kunnen maken. Soms zal ik, nadat ik een intakegesprek heb gehad, de patient in overleg verwijzen naar een GGZ instelling of andere behandelaar.
WELKE KLACHTEN:
Onder andere kunnen verwezen worden patienten met: stemmingsstoornissen (zowel unipolaire als bipolaire stoornissen), angststoornissen, gestoorde rouwproblematiek, somatisatie stoornissen, afhankelijkheid van benzodiazepinen met verzoek tot afbouw, afhankelijkheid van alcohol en de wens tot afbouw daarvan, bij twijfel of sprake is van cognitieve stoornissen.
Psychiatrische problematiek bij mensen met andere ziekten zoals hart en vaatziekten, CVA, ziekte van Parkinson.
Behandeling van patienten met vastgestelde cognitieve stoornissen is niet geschikt voor de praktijk. Deze worden verwezen naar het casemanagement en/of specialist ouderengeneeskunde.
U kunt ook een consult aanvragen ten behoeve van nadere diagnostiek en behandeling, een second opinion is ook mogelijk.
Naast medicamenteuze behandeling voer ik o.a. de volgende psychotherapiebehandelingen uit: psycho-dynamische psychotherapie, narratieve therapie, interpersoonlijke psychotherapie (IPT), CGT, behandeling in het kader van gecompliceerde rouw.
Tevens ben ik opgeleid tot systeemtherapeut, dus u kunt ook in de praktijk terecht voor partner-relatietherapie en andere vormen van systeemtherapie.
De aanmelding kan via de mail gerontop@xs4all.nl worden gedaan en liefst eerst telefonisch worden voorbesproken (06-49 69 29 37) . Patienten met een verwijsbrief kunnen uiteraard ook zelfstandig contact met mij opnemen voor een afspraak.
In de verwijsbrief moet conform de eis van de zorgverzekeraars een aantal zaken verplicht worden vermeld:
– NAW gegevens en de AGB-code van de verwijzer
– NAW gegevens en geboortedatum van de patient
– Een aantal zorgverzekeraars wil de naam van de specialist vermeld hebben op de verwijsbrief. Ik verzoek u vriendelijk
om de brief altijd aan “Gerontop, A.F.B. Zut, psychiater” te richten.
– Een korte beschrijving van de klacht/aard van de aandoening en de reden van verwijzing
– Er dient vermeld te worden dat het gaat om Specialistische GGZ.
Ik ben aangesloten bij Zorgmail.
Ik stel het op prijs als met de verwijzing relevante somatische informatie wordt meegestuurd(inclusief brieven van specialisten), dit voorkomt het alsnog opvragen hiervan.